Haftalık E-Ticaret Haberleri (12 Şubat 2022)

  • BİRLEMİŞ Markalar Derneği (BMD) ve Trendyol’un yaptığı işbirliğiyle Türk perakende markalarının dünyanın farklı yerlerindeki müşterilerle buluşturulması amaçlanıyor. İşbirliğine BMD üyesi olan 456 Türk perakende markasının katılması bekleniyor.
  • 2021 yılı Üreten Şehirler Programı kapsamında Kayseri Ticaret Odası’nın (KTO) başvuru sahibi olduğu ve Kayseri Sanayi Odası’nın (KAYSO) proje ortağı olduğu Kayseri E-Ticaret ve E- İhracat Danışmanlık Ofisi Projesinin sözleşme imza töreni gerçekleştirildi.
  • Otomobil fiyatlarının yükselmesi ve paket servis kullanımına olan ihtiyacın artması nedeni ile motosiklet satışları bir önceki yıla göre yüzde 23 artarak 255 bin 961 olarak gerçekleşti.
  • Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Sevgililer Günü için yapılacak hediyelik satışlarının perakendenin haftalık cirosuna yüzde 20–25 arasında katkı sağlamasını beklediklerini söyledi.
  • Kargo ve posta sektörüne yönelik düzenleme yapmakla yetkili olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Motokuryelerin son dönemdeki yaptığı eylemler sonrası yeni düzenlemeler için harekete geçti. Daha önce kargo ve posta şirketlerine çalıştırdıkları toplam motokurye sayısının yüzde 10 kadarını istihdam etme şartı getirmişti. BTK şimdi ise ilk etapta uygulanan yüzde 10 “özmal” yani kendi ekipmanını bulundurma ve istihdam şartını artırarak, kadroya geçişi hızlandıracak. Ardından şirketlerin çalıştırdıkları motokuryelere karşı yasal sorumlu olmaları sağlanacak. Yani şirketler kendisi için çalışan ve iş kazası geçiren kuryenin sağlık masrafından sorumlu olacak.
  • Bosch, geçtiğimiz dönemde kendi bayilerinin online platformlar üzerinden satış yapmasını engellemek istemişti. MediaMarkt ile anlaşmış olan şirket, ürünleri sadece bu platformdan ve kendi online platformundan satmak istediğini belirtti ve bayiliklere bu konuda engel gelmesi gerektiğini dile getirdi. Rekabet kurumu ise Bosch’un bu talebini reddetti. Bayilere satış yasağı getirilmemiş oldu. Bosch, 60 gün içinde bu kararı yargıya götürebilecek.
  • Vodafone’un yeni ‘Gel İncele Adresine Gönderelim’ hizmetiyle müşteriler, online mağazada beğendikleri bir ürünü fiziksel mağazada deneyimleyebiliyor ve ürünü satın almak istedikleri zaman ise Vodafone’un yapay zeka tabanlı kişisel dijital asistanı TOBi üzerinden sipariş verip istedikleri adrese teslimat yapılmasını sağlayabiliyor.
  • Hepsiburada ve Yapı Kredi kadın girişimcilere destek için işbirliğine gidiyor. İş birliği kapsamında Yapı Kredi, işini Hepsiburada aracılığı ile e-ticarete taşımak ve büyütmek isteyen girişimci kadınlara 36 ay vade ve 3 ay erteleme imkanıyla 250 bin TL’ye kadar finansal destek sağlayacak. Hepsiburada’dan alacakları ödemeleri Yapı Kredi hesaplarına taşıyan girişimci kadınlar, kendilerine tanınacak finansman olanakları ile birlikte, internet ve mobil bankacılık kanallarında 1 yıl boyunca geçerli masrafsız 50 adet EFT ve 150 adet havale işlemi, ücretsiz 25 yapraklı çek karnesi, World Business Kart yeni taleplerinde ilk 2 yıl kart üyelik ücreti muafiyeti ve kartın ilk ayında yapılacak alışverişlerde faizsiz 4 taksit imkanına da kavuşacak. Tüm bunlara ek olarak personel maaşlarını Yapı Kredi’ye taşımaları halinde de yıllık 660 TL’ye varan nakit promosyon ödemesi avantajlarından yararlanabilecekler.
  • Meta, geçtiğimiz günlerde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) 2021 yılını kapsayan bir rapor sundu. bu raporda şirketin yıllık özetinin yanı sıra Meta’nın Avrupa’da veri gizliliğine yönelik yeni bir düzenleme olmaması durumunda pazardan çekilebileceği açıklandı. Şirket, Avrupa Birliği’nin Temmuz 2020’de aldığı “Schrems II” yani “Gizlilik Kalkanı” olarak adlandırılan kararından şikayet ederek veri toplamasını engelleyen bu karar değiştirilmezse Avrupa’dan çekileceklerini belirtti. Gizlilik kararı değişmezse Instagram ve Facebook Avrupa’dan çekilecek.
  • On milyonlarca Türk kullanıcının verilerinin ele geçirildiği iddia edilen Yemeksepeti.com olayıyla ilgili nihai karar verildi. KVKK tarafından paylaşılan karara göre Yemeksepeti, 1 milyon 900 bin TL idari para cezasına çarptırıldı.

Facebook Grubumuza Katılın : https://www.facebook.com/groups/ETicaret.ve.Pazaryeri.Saticilari

Youtube Kanalımıza Abone Olun : https://www.youtube.com/TamEntegre

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.