Ticaret Odası Kaydı Nasıl Yapılır?

Tacir, işletme açıldıktan on beş gün içerisinde ticaret unvanını ve işletmenin bulunduğu yeri ticaret siciline ilan etmek durumundadır.

Ticaret odası kaydı işletme sahipleri tarafından notere tasdik ettirilerek yapılır. Öncelikle tacir ticaret unvanını ve imzasını notere tasdik ettirir. Sonrasında sicil memuruna tevdi eder.  İşletmenin şubeleri de varsa ticaret siciline ilan ve tescil verilmesi gerekir. Ticaret siciline kayıt olan tacir ve tüzel kişiler şube veya fabrikalarını mensup bulundukları odaya kayıt ettirmek durumundadır.

  • Ticaret Odası Kaydının Yapılması İçin Gerekli Olan Evraklar
  • İmza Beyannamesi
  • Tabu fotokopisi ve kira kontratı
  • Ticari defterin noter tasdikli kısmının aslı ve fotokopisi
  • Nüfus kağıdı fotokopisi
  • Odadan alınan matbu dilekçe
  • Taahhütname

Gerekli evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlayan tacirler bulundukları bölgenin ilgili ticaret odasına giderler. Kayıt işlemi esnasında belirlenen ücret ödenir. Sonrasında yıllık olarak belirlenen üyelik aidatları hakkında yetkili bilgilendirme yapar. Aidatlar Ekim ve Haziran ayı olmak üzere yılda iki taksit şeklinde ödenebilir. Sadece tacir kayıt olduğu yıl içerisinde aidat ödemekle yükümlü olmaz.  Aidat taksitlerinin birikmeden düzenli bir şekilde ödenmesi tavsiye edilir.

Ticaret Odasına Kimler Kayıt Olmalıdır?

Sanayici ve tüccarlar mutlaka Ticaret Odasına kayıt olmalıdır. Esnaflar ise Esnaflar Odasına kayıt olmak durumundadır. Kar elde etmek amacıyla nakit sermayesini kullanan ve yanında işçi çalıştıran bireyler tüccar olarak tanımlanır. Örneğin lokantada çalışan bir aşçı ustalık belgesiyle beraber esnaf odasına kayıt olur. Nakit sermayesini kullanarak lokantayı açan işletmeci adayı ticaret odasına kayıt olmak durumundadır. Ayrıca işletmeci ustalık belgesine ihtiyaç duymaz. İşletmeci ustalık belgesi bulunan işçiyi istihdam eder.

Ticaret Odasına Kayıt Olmak Zorunlu Mudur?

Her işletmeci adayı ticaret unvanını ve imzasını notere tasdik ettirmek zorundadır. Sonrasın da sicil memuruna tevdi ettirir.  Tacir ticaret odası siciline kayıt olur. Kanunda belirtildiği üzere sanayici unvanını alan tüzel veya gerçek kişilerin fabrikaları veya şubeleri bulundukları bölgeye ait odalara kayıt olma zorunluluğunu taşır.  Ticaret odasına kayıt olunmaması durumunda işletme sahiplerine ceza kesilir.


Facebook Grubumuza Katılın : https://www.facebook.com/groups/ETicaret.ve.Pazaryeri.Saticilari

Youtube Kanalımıza Abone Olun : https://www.youtube.com/TamEntegre

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.