Temel E-Fatura ile Ticari E-Fatura Arasındaki Fark Nedir?

Elektronik bir ortamda hazırlanarak karşı firmayla paylaşılan fatura türüne e-fatura adı verilir. E fatura sistemine geçiş yapan firmaların karşısına iki farklı seçenek çıkar. Bunlar ticari e-fatura ve temel e-faturadır.  Fatura hazırlandıktan sonra faturayı alan firmanın e-fatura kullanıcısı olduğunu sistem tanımlar. Bu durum dikkate alınarak e-fatura gönderimi gerçekleştirilir.

E-fatura sistemini kullanan firmalar öncelikle fatura yazdırma, gönderme gibi süreçlerden kurtularak masrafları indirgemiş olur. E-fatura hazırlanırken ticari e-fatura veya temel e-fatura olmak üzere iki farklı yol tercih edilebilir.

Temel E-Fatura Nedir?

Temel e-fatura sisteminde  gönderiden alıcıya fatura doğrudan iletilir. Faturayı alan firma teknik bir problem olmadığı sürece faturayı onaylamakla sorumludur.  Alıcının gelen temel e-faturayı onaylamama gibi bir durumu söz konusu olmaz.

Ticari E-Fatura Nedir?

Ticari e-fatura sisteminde alıcı faturayı iptal etme veya kabul etmeme hakkına sahip olur. Talep ederse revize durumu söz konusudur. Gönderici firma öncelikle ticari e faturanın alıcı tarafından onay cevabını beklemek durumundadır.

Ticari e-fatura ve temel e-fatura arasındaki en önemli farklar:

  • Temel e-fatura alıcıya gönderildikten sonra karşı taraftan onay beklenmez. Faturanın alıcıya ulaşmasından itibaren kabul edildiği varsayılır. Ancak ticari e fatura gönderildiğinde karşı taraftan red cevabı alınabilir. Bu durum da gönderici faturayı tekrardan inceleyerek alıcıyla iletişime geçer.
  • Doğrudan kabul edilen temel e-fatura da zaman zaman hata olabilir. Bu durum da alıcı e-faturayı iade edebilir veya gönderici iptal edebilir.  Gönderilen ticari e-faturaya alıcının verdiği cevap panele reddedildi veya onaylandı olarak düşer. Böylece gönderici zaman kaybetmeden faturayla ilgili problemi alıcıyla halledebilir.

Temel ve ticari e-fatura arasında ki farklar dikkate alınarak gönderim yapılabilir. Satış işlemi öncesinde gönderici alıcıyla irtibata geçerek hangi faturayı tercih edeceği hususunda anlaşma sağlanır.  Alıcıyla bu durumun konuşulması pek mümkün değilse işletmeci tecrübesine dayanarak ticari e-fatura gönderiminin müşteri açısından daha kolay olabileceğini belirtebilir.  Kabul etmeme durumu söz konusu olduğu için ticaret işiyle uğraşan bireyler için ticari e-fatura daha uygun olabilir.


Facebook Grubumuza Katılın : https://www.facebook.com/groups/ETicaret.ve.Pazaryeri.Saticilari

Youtube Kanalımıza Abone Olun : https://www.youtube.com/TamEntegre

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.