Ticari işletmeler ve sahiplerinin kayıtlarını ve bilgilerini kapsayan resmi sicile ticaret sicili denir. İşletme sahipleri hukuki durumlarını takip etmek amacıyla ticari sicil kaydına sahip olurlar. Aynı zaman da sicil kaydıyla işletme sahibi hakkını koruyarak üçüncü kişileri bilgilendirebilir. Önemli bilgiler yer aldığından dolayı üçüncü kişiler ticaret sicilini bilmek durumundadır.

Standart şartlara sahip Ltd veya A.Ş kurulurken ticari sicil kaydının oluşumunda özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar bulunur. Şirket merkezi, şirketin izne gerekli olup olmaması, yöneticilerin gerekli durumda evrakları noterden imzalaması gibi durumlara özen gösterilmelidir. Ticari sicil kaydı alınırken evraklar eksiksiz bir şekilde tamamlanmalıdır.  

İşletme sahibi veya mali müşavir ana sözleşmeyi hazırlar. Sözleşmede faaliyet kodu, unvan, sermaye, adres, kar dağıtım usulü vb. durumlar belirtilir. Sözleşme hazırlandıktan sonra notere gidilir. Ancak işletme sahibi ITO’da bireysel olarak yaparsa notere gitmesine gerek kalmaz.  Noterde imzalar atıldıktan sonra diğer işlemler için mali müşavire vekaletname verilir. İmza beyanı kurucular için hazırlanır. İmza beyannamesinin bir diğer adı tescil talepnamesidir. Ayrıca yöneticiler kimlik fotokopilerini noter onaylı olacak şekilde çıkartır.

Hazırlanan ana sözleşmeyi imzalayan ortaklar sermaye için bankadan hesap açarlar. Başlangıç olarak sermayenin dörtte biri açılan banka hesabına yatırılır. Ardından bankayla gerekli görüşme sağlanıp blokaj yazısı alınır. Şirket kurulumu gerçekleştikten sonra blokaj çözülür. Mali müşavir sermayenin yüzde 4 oranında Rekabet kurumu fonunu bankaya öder. Şirket ortakları oda kayıt beyannamesinde kullanılmak üzere vesikalık fotoğraf verirler.  Mali müşavir dilekçe, oda kayıt beyannamesi ve kuruluş bildirim formunu hazırlar. Şirket ortakları hazırlanan evrakları imzalar. Mali müşavir dilekçe, sözleşme, tescil talepnamesi,  oda kayıt beyannamesi, kuruluş bildirim formu, rekabet kurumu ödeme dekontu ve blokaj yazısıyla birlikte İTO’ya başvuruyu yapar.  ITO evrakları inceleyerek gerekli durumda revize veya yeni evrak talep edebilir. 3 ile 5 gün içersinde şirket tescil edilir. Böylece şirket hukuki olarak kurulur.  Mali müşavir sicil tasdiknamesini İTO’dan alır. Tasdikname şirketin hukuken kurulduğunu ispatlayan resmi bir evraktır. Şirket ortakları tekrardan notere giderek imza sirkülerini çıkartır. Sonrasında mali müşavir noterden resmi defterleri onaylatır.


Facebook Grubumuza Katılın : https://www.facebook.com/groups/ETicaret.ve.Pazaryeri.Saticilari

Youtube Kanalımıza Abone Olun : https://www.youtube.com/TamEntegre