Haftalık E-Ticaret Haberleri (05 Şubat 2022)

  • Turkcell’in pazar yeri platformu Turkcell Pasaj, 2021’de cirosunu yüzde 67 arttırdığını duyurdu. Yıllık toplam ziyaretçi sayısı 128 milyona yükseltirken, sipariş miktarı yüzde 30 oranında arttı.
  • Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2021’de tüketici hakem heyetlerine 537 bin 479 adet başvuru yapıldı. En çok internet abonelikleri, ayakkabı, cep telefonu, kredi kartı üyelik ücreti ve mobilya alanında başvuru yapıldı.
  • Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nde değişiklik yapan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu düzenleme ile birlikte indirimli ürün reklamlarına, e-ticaret sitelerine ve şikayet sitelerine bazı değişiklikler getiriliyor. Düzenleme 1 Mart 2022’de yürürlüğe girecek. Yeni düzenlemeyle birlikte indirimin oranı ve miktarı belirlenirken ürünün son 30 gün içindeki en düşük fiyatı esas alınacak. Reklam veya sponsorlu benzeri anlaşmalara dayanılarak gösterilen sıralama sonuçlarında reklam ibaresine yer vermek zorunlu olacak. Sadece satın alanlar ürünlere yorum yapabilecek. Şikayet sitelerinde ilgili firmaya cevap hakkı için en az 72 saat süre tanınacak. Bu süre dolmadan önce şikayet yayınlanmayacak.
  • Şikayetvar, 2021 yılı istatistiklerini açıkladı. En çok şikayet edilen markalar açıklanmadı. Onun yerine Şikayetvar’da en çok aranan markalar açıklandı. 2021’de en çok aranan marka 3 milyon 465 bin 275 sayfa görüntülenmesiyle Türk Telekom oldu. Türk Telekom’u Trendyol (3 milyon 351 bin 305), Ziraat Bankası (2 milyon 941 bin 590) ve Xiaomi (2 milyon 547 bin 742) izledi. Türk Telekom, Trendyol ve Ziraat Bankası, 2020 yılında da ilk üç sırada yer almıştı. En çok şikayet, e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren firmalar hakkında yapıldı. Ardından finans, internet, kargo ve alışveriş sektörü geldi.
  • QNB Finansbank, AliExpress ile yaptığı iş birliğini 2022 yılında da yenileyerek e-ihracat için KOBİ’lere özel sunacağı avantajların devam edeceğini duyurdu.
  • Amazon’un geliri, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 9 artışla 137,4 milyar dolara, 2021 yılı genelinde ise yüzde 22 artışla 469,8 milyar dolara ulaştı. Net karı ise yıl genelinde bir önceki yıla göre yüzde 57 artışla 33,4 milyar dolara yükseldi.
  • Yurtiçi Kargo, 4-20 Şubat tarihleri arasında geçerli olacak kampanya ile bireysel gönderilerde yüzde 30 indirim uygulayacak. Kampanyadan faydalanmak isteyenlerin Sevgililer Günü kampanyasından yararlanmak istediklerini söylemeleri yeterli olacak.
  • Amsterdam’ın ardından Hollanda’nın güneyindeki Rotterdam kentinde de aralarında Getir’in de olduğu Gorillas, Flink, Zapp gibi platformların şehirde “siyah mağaza” olarak da bilinen depolama merkezlerini açmasını yasaklayan benzer bir karar alındı. Alınan kararla bu şirketlerin 1 yıl boyunca depolama mağazası açmasına yasak geldi.

Facebook Grubumuza Katılın : https://www.facebook.com/groups/ETicaret.ve.Pazaryeri.Saticilari

Youtube Kanalımıza Abone Olun : https://www.youtube.com/TamEntegre

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.