E-Ticarette Sosyal Medya Pazarlaması Nedir?

E Ticarette Sosyal Medya Pazarlaması

Sosyal medya, firmaların marka bilinirliğini artırmada, müşteri kitlesini genişletmede ve yüksek hacimli satışlar elde etmede önemli bir rol oynar. Milyonlarca kullanıcı aktif olarak sosyal medya kullanmakta ve alışverişlerini sosyal medya üzerinden yapmaktadır. Her biri belirli kategoriler için potansiyel müşteri olan sosyal medya kullanıcıları ile iletişime geçmek, sosyal medya pazarlaması sayesinde oldukça kolaydır. Sosyal medya pazarlaması sayesinde sosyal medya kanallarındaki etkileşiminizi artırabileceğiniz gibi aynı zamanda web site trafiğinizi de yükseltebilir, SEO çalışmalarınıza önemli bir katkı da sağlayabilirsiniz. Peki bahsettiğimiz sosyal medya pazarlaması tam olarak nedir?

Sosyal Medya Pazarlaması Nedir?

“E Ticarette sosyal medyanın yeri nedir?” sorusuna yukarıda cevap verdik. Sıra “Sosyal medya pazarlaması nedir?” sorusunun yanıtını vermeye geldi. Günün her saatinde milyonlarca kullanıcı sosyal medya hesaplarında aktif oluyor ve zaman geçiriyor. Sosyal medya platformları ise markalara, bu kullanıcılara erişebilmek için reklam verme imkânı sunuyor. Markalar, hedef kitlelerine bütçelerine uygun ve olabilecek en hızlı şekilde ulaşabilmek için reklam çalışmaları hazırlıyor. Bu çalışmaların yayına girmesi ve kullanıcılara erişmesine “Sosyal Medya Pazarlaması” deniyor.

Sosyal Medya Pazarlaması Nerede Yapılır?

En popülerden başlayıp sıralayacak olursak; Youtube, Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest, Linkedin…

Sosyal medya kanalları kendilerine özgü ayarlara ve algoritmalara sahiptir. Hangi mecralarda pazarlama faaliyetleri göstereceğimize karar verirken, öncelikle hedef kitlemizin yoğunlukla nerede olduğunu iyi analiz etmeliyiz. Kullanacağımız her bir mecra için farklı bütçeler ve reklam stratejileri oluşturmamız gerektiğini de unutmamalıyız. Sosyal medya pazarlaması yaparken, doğru hedef kitleler belirlemek ve doğru reklam çalışmaları yapmak en önemli husustur. Bu konular ile ilgili yeterli donanıma sahip değilseniz, mutlaka alanında uzman kişilerle çalışmanız gerekecektir.

En popüler sosyal medya ağı olan Facebook ile Instagram’da pazarlama yapmak, diğer mecralara nispeten daha kolaydır. Çünkü Facebook, tek bir reklam paneli üzerinden aynı anda hem Facebook’ta hem de Instagram’da reklam vermenize olanak sağlar. Facebook ve Instagram reklamcılığı ile ilgili tüm detayları farklı bir yazımızda inceleyeceğiz.

Sosyal Medya Pazarlamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Amaç

Tam olarak elde etmek istediğiniz nedir? Bu etkileşiminizi artırmak olabilir, marka bilinirliğinizi artırmak olabilir, satışlarınızı artırmak olabilir. Amacınızı belirlemek ilk adım olacaktır. Neyi hedeflediğinizi, hangi sonucu almak istediğinizi iyi belirledikten sonra diğer aşamalara geçebilirsiniz.

  • Hedef Kitle

Hedef kitlenizi çok iyi belirlemelisiniz. Sizinle veya verdiğiniz hizmetle ilgisi olmayan kişilere pazarlama çalışmaları yapmak, maddi olarak kayıp yaşamanıza sebep olacaktır. Hedef kitle çalışmaları doğru yapılırsa alacağınız sonuçlar verimli olur.

  • İçerik

Yaratıcılığınızı ve özgünlüğünüzü konuşturmanız gereken en önemli alana geldik. İçerik, sosyal medyadaki etkinizi hem artırabilir hem de düşürebilir. Eğer özgün olmayan, kopya içerikler paylaşırsanız bu durum size olumsuz etki yaratacaktır. Yaratıcı içerikler üretmek ise hedef kitlenizin dikkatini çekecek, size karşı olan bağlılık ve güven duygusunu ise taze tutacaktır. Sosyal medya pazarlama çalışmalarında içeriğinize önem vermeli ve reklamlarınız için en etkili içeriği üretebilmelisiniz.

  • Bütçe

Sosyal medya pazarlamasında ayıracağınız bütçe, elde edeceğiniz sonuçları belirleyen bir diğer faktördür. Sosyal medya platformları, oldukça düşük olan minimum tutarları ile, bütçe konusunda reklam verenlerine özgürlük tanımıştır. Bütçeniz günlük olarak sizin maksimum kaç kişiye erişeceğinizi belirler. Bu noktada amacınıza ve elde etmek istediğiniz verilere göre planlama yapmalı, ne kadar bütçe ayırmanız gerektiğini iyi anlamalı ve çalışmalara başlamalısınız.


Facebook Grubumuza Katılın : https://www.facebook.com/groups/ETicaret.ve.Pazaryeri.Saticilari

Youtube Kanalımıza Abone Olun : https://www.youtube.com/TamEntegre

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.