E-Ticaret’te Lojistiğin Önemi

E-ticarette Lojistiğin Önemi

E-ticarette başarılı olmanın en önemli yollarından birisi lojistik yöntemlerin müşteri ihtiyaçlarını karşılamasıdır. Bununla birlikte güçlü bir lojistik yönetiminin olması gerekir. Lojistik yönetimi temelde ürün stoklarının kontrol edilmesi, ürünlerin müşteriye doğru bir şekilde teslimi, ürün stoklarının güncellenmesi, ürün depolama süreçlerinin yönetimi, ürün maliyetlerinin belirli aralıklarla kontrolü ve ürünlerin tedarikçi firmadan taşınmasından oluşur. E-ticaret lojistiğini oluşturan temel unsurlar bu şekildedir. Lojistik sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması müşterilerin geri dönüşlerini olumlu bir şekilde etkiler. Bu durumda doğrudan e-ticaretin satış hacmini geliştirir. Aksi halde e-ticaret firmaları zarara uğrayabilir.

E-ticaret Lojistiğini Etkileyen Unsurlar

Lojistik e-ticaret gider kalemleri arasında yer alan bir etkendir. Firma maliyetini arttırdığından dolayı dikkatli ve titiz bir çalışma gerektirir. Depo, personel ve nakliyat maliyetleri bazı durumlarda firmalar açısından zorlayıcı olabilir. Bu sebeple tedarikçi anlaşmalarını ve müşteri taleplerini göz önünde bulundurarak lojistik operasyonunu yönetmek gerekir. Pek çok e-ticaret firması ürün stok kontrolü ve müşteri taleplerini doğru öngöremediği için depo konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. Bu sebeple depo masraflarının da artmasını engellemek için tedarikçilerin depoları kullanılabiliyor. Böylece ürünler doğrudan müşterilere teslim edilir.

E-ticaret firması kargo süreçleri ve ürün kalitesi hususunda sorun yaşamamak adına doğru bir tedarikçi firmasıyla çalışmalıdır. Bu süreç tedarikçi firmanın da kontrolünde olduğu için kendi stoklarını bulunduran firmalarla anlaşma sağlanmalıdır.  Ürün stok kontrolü müşterilerin taleplerine hızlı bir şekilde cevap vermek için önemlidir. Özellikle stok kontrolünü takip ederek yeni siparişlerin zamanında girilmesi gerekir. Stok sayılarının alt limiti belirlenmelidir. Bu durum satışların istikrarlı olarak devam etmesini sağlar.

Ürün skalası geniş olan e-ticaret firmaları stok kontrolünü kolaylaştırmak için otomasyon yazılımlarını kullanabilir. Yazılım stok sayısı ve depodaki ürünlerin bağlantılı bir şekilde ilerlemesini sağlar. Ayrıca belirlenen stok alt limit sayısına ilişkin uyarılar yapar. Ürün sayısında azalma olduğunda tedarikçi firmayla iletişime geçilmesi için bildirim gönderir.

E-ticaret firmalarında gelen bazı şikayetlerden birisi müşterilere yanlış ürün gönderilmesidir. Bu durum firmanın vizyonunu olumsuz bir şekilde etkiler. Aynı zamanda kargo maliyetini arttırır. Lojistik süreç yönetiminde dikkat edilmesi gereklidir.


Facebook Grubumuza Katılın : https://www.facebook.com/groups/ETicaret.ve.Pazaryeri.Saticilari

Youtube Kanalımıza Abone Olun : https://www.youtube.com/TamEntegre

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.