Herkes Stoksuz Satış Yapabilir mi?

Günümüzde e ticaret sitelerinde kullanılan yöntemlerden birisi de stoksuz satıştır. Tartışmalı bir konu olan stoksuz  satış bazı durumlar da avantajlı bazen de olumsuz sonuçlar doğurabilir.  Herhangi bir durumda stokta ürün bulundurmadan yapılan satış yöntemine stoksuz satış denir. Diğer bir ismiyle dropshipping.  Depoya sipariş geldiğinde ürün temin edilir.

Stoksuz satış kısa bir örnekle açıklanırsa e ticaret sitesi sahibi manuel olarak sitesinde ürünü paylaşır. Müşteri ürünü satın almaya karar verdikten sonra ödemeyi yapar. Alınan bu ödemeyle  ürün tedarikçi firmaya sipariş edilir. Tedarikçi firmayla yapılan anlaşmaya bağlı olarak ürün ya e ticaret sitesi sahibine ya da doğrudan müşteriye gönderilir.

Stoksuz satış yöntemi internet üzerinden satış yapan herkes için uygundur. Mağaza sahipleri yer sıkıntısından dolayı veya kategoriye uygun görmediği için satışa sunmadığı ürünleri internette paylaşabilir.  Ayrıca şahsi olarak tedarikçi firmayla beraber çalışıp ek gelir kazanmak adına da stoksuz satış yöntemi kullanılabilir. Yurtdışından getirilen ürünler satışa sunulabilir. Ancak gümrük koşulları araştırılmalıdır. Pek çok online mağaza stoksuz satış yöntemiyle çalışır. Örneğin n11.com sitesi dropshipping yapar. Aslında alınan ürünlerin pek çoğu Türkiye’nin dört bir yanından tedarik edilir. Tedarikçi firmaları buluşturan nokta e ticaret siteleridir. Ev hanımları ek gelir sağlamak adına stoksuz satış yöntemini kullanır. Kendi ürünlerini internet üzerinden paylaşarak satışını gerçekleştirir. Sipariş talebi geldiğinde ürünü tedarik ederek veya üreterek alıcısına gönderir.

E ticaret sitelerinde ilk olarak çalışma yöntemi belirlenmelidir. Kişi kendi ürettiği ürünlerin satışını gerçekleştirecekse doğrudan e ticaret sitesi açmalıdır. Satılan ürün sergilenerek siparişler geldikçe müşterilere kargolanabilir. Bir diğer yöntemse tedarikçi firmalarla anlaşılarak satışın yapılmasıdır. Bu durumda ürün çeşitliliği artış gösterir. Böylece müşteri portföyü ve satış oranı da yükseltilir. Ancak güvenilir ve kaliteli hizmet veren bir tedarikçi firmayla anlaşılmalıdır. Aksi durumda ürünlerle ilgili olumsuz eleştiriler alınabilir. Bu durumda sitenin itibarını zedeleyebilir.  Müşterilerin şikayetlerini dile getiren bir platform oluşturularak gerekli tedbirler alınabilir. Müşteri memnuniyetinin sağlanması e ticaret sitesinin başarılı olması açısından oldukça önemli bir unsurdur.


Facebook Grubumuza Katılın : https://www.facebook.com/groups/ETicaret.ve.Pazaryeri.Saticilari

Youtube Kanalımıza Abone Olun : https://www.youtube.com/TamEntegre

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.