2020’de Zorunlu Tutulan e-Arşiv Fatura Zorunluluğu Nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı maliyetin azaltılması ve denetimlerin daha rahat gerçekleşmesi amacıyla 2020 yılında değişikliklerin yapılmasını uygun görmüştür.   Elektronik fatura sistemine geçilmesi için tebliğlerin taslakları hazırlanmıştır. Son hazırlanan tebliğ de arşiv zorunluluğu ve e fatura için gerekli ciro limitlerinin başlayacağı belirtilmiştir.

Resmi Gazete’de 509 numaralı tebliğin yayınlanmasıyla birlikte e-arşiv ve e-fatura sistemlerinde ciddi değişikliklerin yapılmıştır. Bu hususla ilgili tebliğde ayrıntılı bir şekilde bilgilendirme yapılmıştır.

E-fatura Sistemine Geçiş Şartları Nelerdir?

E-fatura sistemine geçişte en önemli unsur ciro limitleridir. Tebliğ de yapılan değişikliğe göre 10 milyon TL olan limit 5 milyon TL’ye düşürülmüştür. 2018-2019 yıllarında cirosu 5 milyon TL olan firmalar e fatura sistemine geçmek durumundadır. En geç 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e fatura sistemiyle çalışmalarını devam ettirmelilerdir.  2020 yılından sonraki zaman dilimlerin de belirtilen limiti aşan mükellefler hesap döneminin gerçekleştiği yılda 1 Temmuz tarihine kadar sisteme geçiş yapması gerekir. 

Tebliğ deki bir diğer önemli değişiklik ciro limiti kriteri olmadan e faturaya geçmesi gereken sektörlerin yer almasıdır.  Bu sektörler:

ÖTV 1 ve 3 alanında yer alan ürünlerin üretimini yapan firmalar, internet reklamcılığı aracılığıyla hizmet sunan şirketler ve online ilanlar yayınlayarak satış gerçekleştiren firmalar 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e fatura sistemine geçiş yapmış olmalıdır. Belirtilen tarihten sonra faaliyete giren şirketler üç ay içerisinde e fatura kullanmaya başlamak durumundadır.

Sebze-meyve ticaretini yapan şirketler e fatura sistemine 1 Ocak 2020 tarihine kadar geçiş yapmalıdır.

e-Arşiv Sistemine Geçiş Zorunluluğu

Tebliğde e-Arşiv sistemine geçiş zorunluluğuyla ilgili maddeler ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.  E fatura sistemiyle mükellef olan firmalar 1 Ocak 2020 tarihine kadar e-Arşiv sistemini kullanmaya başlamalıdır.  Aynı zaman da online ilan yayınlayarak satış gerçekleştiren firmaların e-Arşiv sistemine geçmesi gerekir. Vergi mükellefi olmayan bireyler aynı gün içerisinde 30.000 TL ve üzerinde fatura düzenlerse e-Arşive kayıt etmek durumundadır.  Konuyla ilgili olarak daha ayrıntılı bilgiyi Vergi Usul Kanunu Tebliği’nden elde etmek  mümkündür.


Facebook Grubumuza Katılın : https://www.facebook.com/groups/ETicaret.ve.Pazaryeri.Saticilari

Youtube Kanalımıza Abone Olun : https://www.youtube.com/TamEntegre

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.