Bir veya birden fazla ortak bir araya gelerek şahıs şirketini kurar. Şahıs şirketlerinde oluşturulan gider kalemleri değişkenlik gösterir. Her bir firmanın faaliyet gösterdiği alana bağlı olarak gider kalemleri farklıdır.  Özellikle firmanın iş hacmine bağlı olarak gider masrafları artabilir. Şirketin mali dengesi göz önünde bulundurulduğunda gider kalemlerinin ticari kazanca etki etmesi gerekir. Ayrıca giderler vergi usul kanunları dikkate alınarak belgelendirilmelidir. Vergi usul kanununa göre düzenlenmeyen giderlerin vergi indiriminden yararlanması mümkün değildir.  Personel giderleri firma içerisindeyse de gider kalemi olarak gösterilebilir.

Güncel gider kalemleri firmanın işleyişine fayda sağlamalıdır. Mevcut durumun sürdürülebilir olması açısından etkili olmalıdır. Şahıs gider masrafı olarak belirtilen masraflar genellikle kalemleri göre ayrılır. Farklı alanlarda yapılan harcamalar değerlendirilerek gelir gider çizelgesi dengede tutulur. Gider masrafları arttığında kısıtlamalar yapılabilir.

Şahıs şirket gideri olarak gösterilen harcama türleri:

  • Şirket üzerine kayıtlı olan araçların yakıt giderleri tamir ve kira bedelleri gider kalemi olarak belirtilir. Ayrıca sigorta masrafları da gider masrafları arasında yer alır.
  • Firma faaliyeti içerisinde yemek masrafı yer alıyorsa ve gelir vergisi kanununa uygun bir haldeyse gider kalemi olarak belirtilir.
  • Firma içerisinde yer alan iletişim bedelleri masraf olarak yer alır. İletişim bedeli firmayla ilgili olmalıdır.
  • İş veren sendikası için ödenilen aidatların hepsi gider kalemi arasındadır. Ancak bu hususa dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Aidatın bir aylık tutarı işçilere ödenen ücretin bir günlük tutarından fazla olmamalıdır. Aksi takdirde tutarın aşıldığı kısım gider olarak kabul edilmez.
  • Şirket yararına yapılan tüm seyahat harcamaları gider masrafı olarak kabul edilir.
  • İşveren tarafından personele verilen firma içerisinde kullanılan giyim malzemeleri gider masrafları arasında yer alır. Giyim malzemeleri aynı zamanda şirketin demirbaşı olarak gösterilir.
  • Ayrılan amortismanlar arasında bulunan safi kazançlar da gider masrafıdır. Bu husus vergi usul kanunu tarafından belirtilmiştir.
  • Bireysel emeklilik sistemin de işveren tarafından ödenen katkı payları da gider kalemidir.
  • Bazı firmalarda sektöre bağlı olarak arge çalışmaları yürütülebilir. Bu çalışmaların yüzde kırklık bir kısmı gider masrafı olarak gösterilir.

Facebook Grubumuza Katılın : https://www.facebook.com/groups/ETicaret.ve.Pazaryeri.Saticilari

Youtube Kanalımıza Abone Olun : https://www.youtube.com/TamEntegre