Şahıs Şirketi ve Anonim Şirketi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Şirket tipinizi seçerken size en uygun olanı seçmek ve onun hakkında bilgi sahibi olmak ilerleyen süreçlerde yönetiminizi, sermayenizi, ve bunun gibi bir çok önemli şirketin ana organlarını yönetmenize yardımcı olacaktır. İki şirket tipi arasında çok da fazla olmasada önemli ayrımlar vardır. Sermaye, Ortakların yapması gerekenler, şirketin ana organları, hisseler, devirler ve bunlar gibi işlemler açısından farklılık göstermektedir. Bu farklar iki şirket tipini birbirinden ayırmaktadır. Limited tipi şirketler, şahın şirketlerinin bir çok özelliğine ortak olamsı nedeniyle anonim şirket tipine göre sermaye konusunda biraz daha esnek olabilir.

Şirket tiplerine göre farkılıklar;

  • Limited şirketinin kurulması için en az 10.000 TL sermaye gerekirken, anonim şirketi için istenne miktar en az 50.000 TL’dir.
  • Faaliyet alanı genellikle sigorta, banka ve bunlar gibi ise bu şirketlerin anonim olarak kurulması gerekir.
  • Şahıs şirketi kurulumunda herhangi bir ortak olmasına gerek duyulmuyorken, Limited şirketinde ortaklarınızın sayısını en fazla 50’ye çıkarabilirsiniz. Anonim şirketinde ise ortaklarınız için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Ancak Anonim şirketlerinde ortak sayısının 250’yi geçmesi durumunda Sermaye Piyasası Kanununa tabii tutulmaktadır.
  • Limited şirket tipinde minimum olarak en az 1 ortağın şirketi yönetme hakkına ve temsil etme yetkisi mutlaka bulunması gerekirken aynı durum anonim tipi şirketlerin ortakları için geçerli değildir. Sadece bir yönetim kurulu üyesinin şirketin ortakları arasından ya da olmayan bir kişi tam temsil edebilme yetkisinde sahip olması yeterli olacaktır.
  • Uzun vade hedefleriniz varsa sizler için Limited Şirketi daha uygun olacaktır. Eğer ki kısa vadede hızlı sonuç alabileceğiniz hedefleriniz var ise Limited Şirketi sizi fazlasıyla zorlayacaktır. Şahıs şirketi kısa ve hızlı sonuç alabileceğiniz hedefleriniz için oldukça uygundur.
  • Limited Şirketi ve Şahıs Şirketini ayıran en büyük özelliklerinden birisi ise, Şahıs Şirketi direkt olarak tek bir kişi üzerinden yönetime esastır. Limited şirketi ise yapılanmaya çok daha müsaittir. Şahıs şirketinde ise sorumluluk daima tek kişiye aittir.

Facebook Grubumuza Katılın : https://www.facebook.com/groups/ETicaret.ve.Pazaryeri.Saticilari

Youtube Kanalımıza Abone Olun : https://www.youtube.com/TamEntegre

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.