Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Rakip analizi firmanın rakiplerini daha iyi tanımak ve rakiplerinin stratejilerini kavramak açısından önemlidir. Rakiplerinin dezavantajlarını öğrenmek isteyen firmalar rakip analizini yaparak başarı sağlamayı planlar. Günümüzde şirketler arasında güçlü bir rekabet ortamı vardır. Şirket sektör içerisinde bulunduğu konumu analiz etmek amacıyla değerlendirmeler yapar.

Satış pazarlama alanında rakip analizi önemli bir yer tutar. Çoğu durumda oldukça kritik bir duruma sahip olur. Yapılan değerlendirmelerle birlikte markanın nasıl sunulacağına dair fikirler elde edilir. Özgün ve yaratıcı tasarımlar her zaman müşteriler tarafından ilgi görür. Bu hususta rakip firmaların sürdürdüğü çalışmalar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Hedeflenen satış oranına ulaşmak için gerekli sağlam adımlar atılmalıdır.

Rakip analizi çalışmalarında öncelikli adım rakip firmaların saptanmasıdır. Rahiplerin hizmet ve ürünleri incelenmeli pazarlık taktikleri öğrenilmelidir. Rakip firmaların markalarının zayıf ve güçlü yönleriyle ilgili geniş bir araştırma yapılmalıdır. Ayrıca rakiplerin geçmiş dönemlerde uyguladıkları stratejiler ve reklamcılık yöntemleri de dikkate alınmalıdır. Reklamlarını ücretli mi yapıyorlar veya kampanyalardan mı faydalanıyorlar öğrenilmelidir.

Firma rakiplerini aslı küçümsememeli potansiyel olarak daha başarılı olabileceklerini düşünmelidir. Rakiplerin de rekabet içerisinde olduğu tüm firmalar listelenmelidir. Markanın bünyesinde yer almayan ürünlerin pazarlamasını yapan rakip firmanın çözüm ortakları analiz edilerek anlaşmaları öngörülmelidir. Marka bulunduğu sektöre ve yürüttüğü çalışmalara göre farklı stratejik çalışmalar içerir.  Rakip analizi çalışmalarında dikkate alınması gereken unsurlar:

  • İçerik stratejileri
  • Sosyal medya araçları
  • SEO stratejileri

Rakip analizi çalışmaların da içerik stratejileri önemli bir yer tutar. Marka ürünleri kaliteli içerikler üreterek pazarlayabilir. Rakiplerin içerik stratejileri incelenerek satış pazarlama alanında kullanılan adımlar takip edilmelidir. Genellikle pek çok firma içerikleri web sitelerinde paylaşır. Menü kısmında yer alan kategoriler incelenerek içeriklere ulaşmak mümkündür. Rakip firma siteleri incelenerek içerikler hakkında bilgi sahibi olunabilir. İçeriklerin SEO uyumlu olması bu hususta çok önemlidir. SEO uyumlu içerikler arama motoru optimizasyonunda üst sıralarda yer alır. Böylece sitenin daha fazla ziyaretçi tarafından takip edilmesini sağlar. Ayrıca siteye reklam çalışmaları yapılarak popülaritesi arttırılabilir. Görsellik, konu başlıkları, anahtar kelimelerin yoğunluğu vb. unsurlar SEO stratejileri arasında yer alır.

Günümüzde pek çok farklı alanda sosyal medya araçları kullanılır. Özellikle reklamcılık alanında sosyal medya önemli bir konumdadır. Rakip firmalar sosyal medya uzmanlarıyla anlaşarak ürün veya hizmetlerini müşterileriyle buluşturur.  Güncel hedef kitlesinin sıklıkla kullandığı sosyal medya aracı tespit edilmelidir.


Facebook Grubumuza Katılın : https://www.facebook.com/groups/ETicaret.ve.Pazaryeri.Saticilari

Youtube Kanalımıza Abone Olun : https://www.youtube.com/TamEntegre

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.