Ön Muhasebe Nedir? Neden Önemlidir?

Yeni kurulan bir işletmeye sahipseniz ya da uzun süredir aktif olan kendi işletmenize sahipseniz genellikle en çok duyduğunuz terimlerden birisidir, ön muhasebe. Özellikle sık sık genel muhasebeyle karıştırılmasıyla bilinir. Tamamıyla farklı bir algı oluşturmaya sebep olur. Genel olarak bakıldığında genel muhasebeden oldukça fazla işleve sahip olup, işletmeniz ya da işletmeler için fazlasıyla büyük öneme sahiptir.

Bir şirketin ön muhasebesi finansal yönetimin temel kaynağıdır ve tüm verilerin yönetilmesidir. Şirketin tüm temel unsurlarını; nakit parasını, banka hesaplarını, kredi kartlarını, stoktaki ürünlerini, senetlerini ve bunlar gibi temel konuları içinde barındırır. Tüm finansal kayıtları içinde bulundurmasıyla birlikte, bu kayıtların takibi için kullanılır. Ön muhasebe, mutlaka şirketin kendi bünyesinde tutulmalıdır. Dışarıdan bir danışmanlık ve destek alınması durumunda şirket için hiçte istenmeyen durumlara sebep olabilir.

Ön muhasebede bulunan başlıca görevler ve temel unsurlar bulunmaktadır. Öncelikle bildiğiniz tüm eski icatlardan vazgeçmelisiniz. Bu icatlardan kastımız; deftere yazarak ve Microsoft Excell ile çalışmak sizleri oldukça yavaşlatabilir. Tüm finansal sürecinizi yönetmek için tek bir kaynak ele alıp, o kaynak üzerinden güncellemelerinizi ve hareketlerinizi takip etmek en doğrusu olacaktır.

  • İşletmenizin kasa hesaplarınızı kolaylıkla takip edebilirsiniz. Bütün nakit para giriş – çıkışlarınızı bir kayıt defterinde tutarak takibini yapabilirsiniz.
  • Cari ( Müşteri ) Hesabı Takibi; İşletmenizin çalıştığı müşterileri takip eder. Alcıları takip eder işletmenize borçlanmalarını sağlar. Satıcılar ise işletmenizden mal ve hizmet satın alır. Tüm bu hareketlerin kaydını tutar.
  • Ürün stok takibi; Ürünlerinizin stok hareketlerini kayıt altına alır. Tüm ürün girişi ve ürün çıkışlarınızı kontrol eder. İşletmeye giren malların ve işletmeden çıkış yapan malların reçetesini tutar.
  • İrsaliye ( Fatura ) İşlemleri; Hizmet ya da ürün satıldığında ve hizmet / ürün satın alındığında irsaliyelerinizi ( Fatura ) takip eder.
  • Banka hesabı takibi; İşletmenizin bankalarda bulunan tüm hesap hareketlerini takip eder ve kayıtta tutar.

Facebook Grubumuza Katılın : https://www.facebook.com/groups/ETicaret.ve.Pazaryeri.Saticilari

Youtube Kanalımıza Abone Olun : https://www.youtube.com/TamEntegre

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.